Thursday, January 19, 2006

Μήπως είμαι ο τρελός του χωριού;

Μόλις διάβασα την είδηση, στην online έκδοση της εφημερίδας Ημέρα, για τα προβλήματα με τα διαβατήρια στην αστυνομική διεύθυνση και εξαγριώθηκα. Είχα προβλήματα και με την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας τον Δεκέμβριο στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας. Τι φταίει; Μήπως αυτός που οργανώνει αυτά τα τμήματα;

Εχοντας ζήσει στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια, θεωρώ δεδομένο ότι ο πολίτης, ως πελάτης στις υπηρεσίες που προσφέρει το Δημόσιο, αλλά και ως εργοδότης/χρηματοδότης όντας φορολογούμενος, μπορεί να καταγγείλει τα κακώς κείμενα απευθείας στην υπηρεσία ή σε κάποιο κεντρικό φορέα, ώστε το οποιοδήποτε πρόβλημα να σταματήσει να υφίσταται.

Εχοντας σπαταλήσει πολύ χρόνο, ανακαλύπτω πως δεν υπάρχει επίσημος τρόπος καταγγελιών για τα κακώς κείμενα των υπηρεσιών του δημοσίου στην Ελλάδα. Αυτό είναι δυο φορές κακό.
Πρώτα, δεν υπάρχει τρόπος ενημέρωσης των υπευθύνων ότι η υπηρεσία έχει προβλήματα. Θεωρώ -ή ίσως θέλω να πιστεύω, γιατί είμαι ρομαντικός- ότι οι ανώτεροι δε γνωρίζουν πως μια υπηρεσία έχει πρόβλημα, επειδή τους το κρύβουν επιμελώς οι κατώτεροι, οι οποίοι και διοικούν αυτές τις υπηρεσίες και δε γνωρίζουν πως να τις οργανώσουν. Ετσι, αν ο πολίτης δε μπορεί επισήμως να καταγγείλει παραλήψεις, λάθη και αβλεψίες, τότε οι ανώτεροι δε θα μπορέσουν να κάνουν αλλαγές στους διευθύνοντες των υπηρεσιών, βάζοντας ικανά άτομα.
Αφετέρου, χωρίς την αντίδραση των πελατών για τη λειτουργία μιας υπηρεσίας, η υπηρεσία αυτή δε θα μπορέσει ποτέ να βελτιωθεί.

Μήπως πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας επίσημος τρόπος καταγγελιών; Μήπως, ακόμα χειρότερα, υπάρχει αλλά είναι καλά κρυμμένος από τα μάτια των πολιτών;

Τέλος, συμφωνώντας με ένα άρθρο του κ. Καρβουνιάρη, χρησιμοποιώ κάποια κομμάτια του αυτούσια λέγοντας πως "Το θέμα είναι τι κάνεις και πώς αντιδράς, όταν οι άλλοι γύρω σου καμώνονται πως όλα πάνε καλά και σε αντιμετωπίζουν σαν τον τρελό του χωριού!", καθώς νιώθω σαν τον τρελό του χωριού όταν πηγαίνω για λίγες μέρες στην Πάτρα. Εύχομαι πραγματικά, "πως καθημερινά οι “τρελοί” πληθαίνουμε και σε λίγο οι «γνωστικοί» θα είναι μειοψηφία".

No comments: