Friday, March 16, 2007

Sun Tech Days, London

Είχα τη χαρά και την ευτυχία (του υπέρτατου geek) να παραβρεθώ στις London Tech Days που διοργάνωσε η Sun. Παρακολούθησα μερικές από τις ομιλίες την Τετάρτη και την Πέμπτη. Δυστυχώς δε μπορούσα να παρακολουθήσω περισσότερες, καθώς έχουμε και δουλειές που τρέχουν...

Η ομιλία του James Gosling


Ένα από τα πράγματα που πιστεύω κάθε πωρωμένος Java developer θα ήθελε είναι να ακούσει μερικά σοφά λόγια από τον πατέρα της Java. Αυτό φυσικά επιθυμούσα κι εγώ και έφτασα τρέχοντας το πρωί της Τετάρτης στο Westminstrer Central Hall φοβούμενος ότι θα καθυστερήσω και θα πάρω λειψή δόση!
Ο Gos μίλησε για πολλά. Δε θα σταθώ σε κάθε τι που ειπώθηκε, αλλά μόνο σε αυτά που μου έκαναν εντύπωση. Πρώτα απ' όλα μίλησε για τη Java (βεβαίως βεβαίως) και το μέλλον της. Παρουσίασε τα βασικά σημεία της Java όπως τον τρόπο με τον οποίο η μείωση της πολυπλοκότητας στη δημιουργία μιας εφαρμογής, τα 4 οικοσυστήματα στα οποία ζει η Java (Enterprise, Standard, Embedded και Card), και έδωσε μερικά πολύ δυνατά παραδείγματα χρήστης της γλώσσας. Μεταξύ αυτών η διαχείριση υγείας της Βραζιλίας, γιγαντιαία τηλεσκόπια, eBay, FedEx κλπ. Μίλησε παράλληλα και για τους μύθους που ακούγονται όπως την ταχύτητα της γλώσσας. Έδειξε με απλό τρόπο γιατί η Java δεν είναι αργή και πως πολλές φορές είναι πιο γρήγορη από τη C/C++. Σαν προσωπικό σημείωμα να πω εδώ πως έχω διαβάσει την έρευνα γύρω από τις VM και έχω δει πως πειραματικά έχει αποδειχτεί πως η Java μπορεί με τους JIT compilers να είναι πιο γρήγορη από τη C/C++. Αυτό που δε γνώριζα είναι ότι ο garbage collector είναι πια πιο γρήγορος από τις malloc/free. Εντυπωσιακό!
Ένα ακόμα δυνατό σημείο της Java είναι το Write Once, Run Anywhere (WORA), όμως παρουσίασε ένα ακόμα πιο δυνατό στο ίδιο μήκος κύματος:"Learn Once, Work Anywhere". Είναι πολύ εύκολο για κάποιον που ξέρει να γράφει Java για ένα desktop σύστημα, να μεταπηδήσει να γράφει κώδικα για ένα κινητό τηλέφωνο ή κώδικα enterprise.
Μίλησε επίσης για τη Java στο Desktop και ανέφερε το παράλογο ότι ενώ μέσα σε intranets υπάρχουν πολλές Desktop εφαρμογές σε Java, δεν υπάρχουν ανάλογα πολλές σε public χρήση. Τόνισε πως το Swing είναι πολύ δυνατό, το δυνατότερο σημείο της γλώσσας ίσως, και πως πιστεύει πως θα υπάρξει αύξηση των διαθέσιμων desktop εφαρμογών στο μέλλον.
Κάτι πολύ σημαντικό που ανέφερε είναι πως η VM δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας μόνο ως ο τρόπος εκτέλεσης Java εφαρμογών, αλλά πως χρησιμοποιείται ήδη για την εκτέλεση εφαρμογών γραμμένων σε άλλες γλώσσες όπως Fortran, Cobol, κλπ. Παρουσίασε μάλιστα και μια προσθήκη στο bytecode που θα επιτρέπει και σε γλώσσες που δεν έχουν strong typing όπως η Java να μεταγλωττιστούν σε bytecode και να τρέχουν μέσα στη VM.
Το άλλο μεγάλο θέμα ήταν το Web 2.0, το AJAX και το hype γύρω από αυτά. Είπε πως δε μπορεί να δει τι διαφορετικό υπάρχει στο Web 2.0, και πως είναι καθαρά όρος marketing. Είπε επίσης πως δε μπορεί να δει γιατί πρέπει να εντυπωσιαστούμε από το AJAX, καθώς δεν περιέχει τίποτα το εντυπωσιακό. Είναι ένα πάντρεμα τεχνολογιών που υπάρχουν πάνω από 10 χρόνια και που μόλις τώρα κάποιοι ανακάλυψαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και το μόνο εντυπωσιακό πίσω από αυτό είναι ίσως το όνομα.
Τι να πω πραγματικά, προσκυνώ μπροστά στον Gos!

Γενικά ήταν εμφανές ότι υπήρξε μια προώθηση στη δημιουργία desktop εφαρμογών σε Java. Υπήρχαν ομιλίες που σκοπό είχαν να παρουσιάσουν τα νέα στοιχεία της γλώσσας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διευκολύνουν την δημιουργία εφαρμογών, τη χρήση embedded βάσεων δεδομένων σε desktop εφαρμογές (Java DB) αλλά και GUI κολπάκια για να γίνει πανέμορφη η εφαρμογή μας. Μάλιστα, ο ομιλητής του GUI makeover, είπε την πολύ σωστή ατάκα:"Γιατί να μας ενδιαφέρει να μοιάζει το look and feel της εφαρμογής μας με αυτό του συστήματος, όταν μπορούμε να το κάνουμε ακόμα πιο όμορφο;".
Μεγάλη απήχηση είχαν και οι ομιλίες για την εκτέλεση scripting γλωσσών μέσα από τη Java, με το νέο package java.scripting στη Java 6, αλλά και η δημιουργία εφαρμογών και παιχνιδιών με Java ME.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ομιλία του James Gosling.

Φυσικά, όπως μπορείτε να καταλάβετε, γύρισα σπίτι με ένα σωρό collectibles, όπως στυλό Java, έναν stress releasing Duke, μπλουζάκια και μια πανέμορφη τσάντα! Ευχαριστώ Sun!

3 comments:

Unknown said...

Μπράβο Διονύση !

Πήραμε και εμείς μια γεύση που δεν βρεθήκαμε εκεί...

Anonymous said...

Me ti seira mou na doso kiego tis entiposeis mou gia to event. Arketa organomeno to event tis SUN an kai itan pio poli epikentromeno sto marketing para sto ekepedeutiko meros.Sto parakato link mporeite na katevasete merika slides apo tis diafores omilies:
http://developers.sun.com/events/techdays/track1.jsp

Oson afora ta Hand-On labs pou eixan (Den ksero an ta parakolouthises Dionisi), stirizontan sti seira online dorean mathimaton apo to www.javapassion.com. To site to diatiri enas java evangelist, ipallilos tis SUN kai periexei free online courses. An kanete ta online courses tha eine san na kanate ta HandOn Labs tou London Tech days. An episis diavasete kai ta slides tote eine san na pakalouthisate olo to event:-)

Λυκάων said...

Πολύ καλό ρεπορτάζ Ντιο.
Κάλυψε συντομα τα βασικότερα σημεία. Ούτε εγώ ήξερα οτι ο garbage collector ειναι πλέον ταχύτερος απο το malloc.

Τώρα για το κατα πόσο το Swing είναι ένα απο τα δυνατότερα σημεία της γλώσσας ας μου επιτραπεί να κρατήσω τις επιφυλάξεις μου. Νομιζω οτι το δικαιούμε μετά απο 10 χρόνια στην γλώσσα.
Θα ελεγα οτι για να δει καλο η Java σε Desktop εφαρμογές πρεπει να πετάξει ολο το Swing και να παει σε κατι πολύ ελαφρύτερο και καλύτερο, κατ'εμέ, όπως το SWT της ΙBM και του Eclipse. Νομιζω οτι οποιο το εχει χρησιμοποιήσει καταλαβαίνει τι εννοώ.

Του χαιρετισμούς μου,

Παπαμάρκος Γ.