Thursday, March 13, 2008

Hoax emails και στα ελληνικά!

Έλαβα για άλλη μια φορά email που με προειδοποιεί πως ένας νέος καταστροφικός ιός θα μου καταστρέψει τον υπολογιστή! Πρώτα απ' όλα δεν ανησυχώ, έχω Linux... Κατά δεύτερον, ένα πολύ γρήγορο search στο Google μου έδειξε πως είναι άλλο ένα hoax. Αυτό που έψαξα ήταν απλά "Lifeisbeautiful. Pps" που εμφανίζεται στο email που έλαβα... Αποφάσισα και έστειλα σε όλους τους γνωστούς και αγνώστους που εμφανίζονταν τα email τους στο email αλυσίδα το email παρακάτω. Δεν ξέρω βέβαια πόσοι θα το διαβάζουν...


Γεια σε όλους,

συνήθως δε στέλνω ομαδικά email αλλά θεώρησα πως είναι καλή ιδέα αυτή τη φορά να το κάνω.

Πρώτα απ' όλα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΙΟΣ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε.

Δεύτερον, είναι πολύ μεγάλο λάθος να βάζουμε στα ομαδικά email τις διευθύνσεις αυτών που θέλουμε να λάβουν το email στο πεδίο "To". Αντίθετα, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να ξέρουν όλοι οι
παραλήπτες τους υπόλοιπους παραλήπτες του email, βάζουμε τις διευθύνσεις στο πεδίο "Bcc" (blind carbon copy - κρυφά αντίγραφα). Οι περισσότεροι από εσάς δε με γνωρίζουν, όπως και δε τους γνωρίζω κι εγώ, βρήκα όμως τις διευθύνσεις σας από τη λίστα των email που εμφανίζονται στο πεδίο "To". Φανταστείτε η διεύθυνσή σας να φτάσει στα χέρια ενός κακόβουλου χρήστη. Θα μπορούσε να στείλει emails με το όνομα σας και τη διεύθυνση email σας, κάτι που ονομάζεται identity theft (κλοπή ταυτότητας) και είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα!

Ας μπούμε όμως στο κυρίως θέμα.

Καταλαβαίνω πως οι υπολογιστές με Windows διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας, λόγω της αδυναμίας τους να αποτρέψουν την εξάπλωση των ιών. Δεν πρέπει όμως να φτάνουμε στην υπερβολή και να πιστεύουμε κάθε email που λαμβάνουμε και αναφέρεται σε κάποιον "νέο" και "επικίνδυνο" ιό. Σίγουρα το να είμαστε προσεκτικοί είναι το κλειδί, ώστε να αποφύγουμε τη μόλυνση του υπολογιστή μας από ιούς. Απαντώντας όμως σε σας που λέτε πως η ενημέρωση δεν κάνει κακό, και αντίθετα αυξάνει την επίγνωση του κινδύνου, λέω πως η εξάπλωση τέτοιων email προειδοποιήσεων για υποτιθέμενους ιούς είναι ένας τύπος ιού! Δε θα μπω στο θέμα αν θα πρέπει να έχουμε Windows στους υπολογιστές μας ή
αν θα πρέπει να βρούμε κάποιο πιο ασφαλές λειτουργικό (εξάλλου δεν πρέπει, καθώς είναι γνωστό πως είμαι πολωμένος). Θα εξηγήσω όμως πρώτα πως λειτουργεί αυτός ο ιός προειδοποίησης και πως μπορούμε να τον καταστήσουμε ανενεργό.

Τα email αλυσίδες (chain emails ελληνιστί), έχουν δημιουργηθεί από κάποια κακόβουλα άτομα ώστε να χτυπηθούν κομβικοί στόχοι του διαδικτύου, που όμως δεν είναι ευάλωτοι στους ιούς που είναι ευάλωτοι οι υπολογιστές με Windows. Αυτοί οι κόμβοι είναι υπολογιστές που είτε
διαχειρίζονται email είτε μοιράζουν την διαδικτυακή κίνηση σε κάθε χρήστη. Τα email αλυσίδες προσβάλουν αυτούς τους στόχους λόγω της μεγάλης κίνησης που δημιουργείται με την μαζική αποστολή ανούσιων ή ψευδών email μυνημάτων. Εν ολίγοις, αυτοί οι ιοί χρησιμοποιούν την
ευκολοπιστία μας για να εξαπλωθούν και να πετύχουν το στόχο τους. Φανταστείτε, μέσα σε λίγες ώρες ο ιός εξαπλώθηκε σε 25 διαφορετικά άτομα (όλους εμάς που διαβάζουμε αυτό το email). Κάθε φορά, λοιπόν, που θα λαμβάνουμε ένα email, το οποίο θα μας προτρέπει να το στείλουμε σε περισσότερο κόσμο, θα πρέπει να σκεφτόμαστε δυο φορές αν αυτό το email έχει πληροφορίες που είναι χρήσιμες ή αξιόπιστες.

Ας δούμε βήμα βήμα το email με την προειδοποίηση για ιό, για να δούμε τι θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε δυο φορές αν μιλάει σοβαρά ή προσπαθεί να μας κοροϊδέψει. (Με τη βοήθεια του breakthechain.org: http://www.breakthechain.org/exclusives/lifevirus.html).

:::: "Η πληροφορία κυκλοφόρησε από την Microsoft και την Norton."
:::: "Η Microsoft επιβεβαίωσε ήδη τη σοβαρότητα του προβλήματος κι ανάφερε ότι τα προγράμματα antivirus δεν είναι ικανά να τον καταστρέψουν."

Η Microsoft δεν ασχολείται με τη δημιουργία αντιικών προγραμμάτων, ούτε με την ταυτοποίηση κακόβουλων προγραμμάτων (Ασχολείται μόνο με τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος το οποίο αδυνατεί να σταματήσει τους ιούς, αλλά είπαμε αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα). Norton ονομάζεται το αντιικό πρόγραμμα και όχι η εταιρία. Η εταιρία ονομάζεται Symantec.

:::: "Παρακαλώ στείλτε την σε όλους όσους γνωρίζετε και έχουν πρόσβαση στο Internet."

Καμία εταιρία ταυτοποίησης ιών δεν διακινεί πληροφορίες για τους νέους ιούς με αυτό τον τρόπο.

:::: "Ίσως λάβετε ένα φαινομενικά άκακο e-mail με παρουσίαση Πάουερ-Πόιντ ( PowerPoint) και τίτλο: « Lifeisbeautiful. Pps »."

Και ποιος μου λέει ότι ο κακός χάκερ δεν μετονόμασε το αρχείο, όταν το πήρε χαμπάρι η Microsoft και η... Norton...

:::: "Εάν το λάβετε, μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο του για κανένα λόγο και διαγράψτε το αμέσως !!!"

Οι πραγματικές προειδοποιήσεις για ιούς ενημερώνουν για τρόπους αποφυγής μόλυνσης από τον ιό, όπως ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος ή του αντιιικού προγράμματος. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν οδηγίες με βήματα για τον καθαρισμό του ιού από τον υπολογιστή σας. Το να σβήσετε ένα μολυσμένο email δε θα σας σώσει από το να μολυνθείτε από μια παραλαγή του ίδιου ιού. (Αλήθεια πόσοι από σας έκαναν ενημέρωση τελευταία στα Windows; Τι είπατε; Δεν είναι αυθεντικό;)

:::: "Αυτός είναι νέος ιός , ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα να κυκλοφορεί!"

Κυκλοφόρησε πότε; Χτες σήμερα, πριν 10 μέρες, την 1η Απριλίου; Η συντριπτική πλειοψηφία των μαϊμού email προειδοποιήσεων είναι για κάποιο "νέο" ιό, ακόμα και αν μερικά κυκλοφορούν για χρόνια. Οι
πραγματικές προειδοποιήσεις έχουν ακριβείς ημερομηνίες για το πότε ξέσπασε ο ιός.

Συνήθως αυτός ο τύπος email τελειώνει με πληροφορίες όπως ότι θα καταστραφούν τα πάντα στον υπολογιστή σας, είτε ότι θα χαλάσει ο σκληρός δίσκος είτε άλλα περίεργα. Ιοί οι οποίοι είναι τόσο
καταστροφικοί έχουν πολλά χρόνια να εμφανιστούν, και όσον αφορά την καταστροφή του σκληρού δίσκου, αυτό δεν είναι πια δυνατό να συμβεί, λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στα Windows.


Προσοχή λοιπόν, την επόμενη φορά που κάποιο email σας προτρέπει να το στείλετε σε όσο περισσότερους μπορείτε, να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι ένα hoax, ένα ψέμα δηλαδή, και ένας ιός που είναι τόσο πρωτόγονος που ελπίζει στη βοήθειά σας να εξαπλωθεί.


Πολύ φοβάμαι βέβαια πως εγώ τα λέω κι εγώ τ' ακούω. Θα το εξακριβώσω πιστεύω την επόμενη φορά που θα λάβω chain email από κάποιον από τη λίστα!

8 comments:

Catherine said...

Διαφωτιστικό!! Ευχαριστώ.

Anonymous said...

Μπράβο για το post σου τα είπες σωστά

Anonymous said...

pes ta!!!

civil said...

μολις δημιούργησα ένα chain mail με αυτή σου την ανάρτηση. Έτσι για να μάθεις!

Anonymous said...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ,ΑΛΛΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

Date Added: June 6, 2002
Last Updated: June 10, 2002

ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΟΝΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ !!!

This virus hoax is a little more creative than the norm, but no more true.

plz send it to all friend.......

This information arrived this morning, from Microsoft and Norton.

Please send it to everybody you know who accesses the Internet. You may receive an apparently harmless email with a PowerPoint presentation called "Life is beautiful.pps" ("lifeisbeautiful.pps").If you receive it DO NOT OPEN THE FILE UNDER ANY CIRCUMSTANCES, and delete it immediately. If you open this file, a message will appear on your screen saying: "It is too late now, your life is no longer beautiful", subsequently you will LOSE EVERYTHING IN YOUR PC and the person who sent it to you will gain access to your name, email and password.

This is a new virus which started to circulate on Saturday afternoon. WE NEED TO DO EVERYTHING POSSIBLE TO STOP THIS VIRUS. UOL has already confirmed its dangerousness, and the antivirus Softs are not capable of destroying it. The virus has been created by a hacker who calls himself "life owner", and who aims to destroying domestic PCs and who also fights Microsoft in court! That's why it comes disguised with extension pps. He fights in court for the Windows-XP patent. MAKE A COPY OF THIS EMAIL TO ALL YOUR FRIENDS.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
zmarina said...
This comment has been removed by a blog administrator.